Havregryn for the win!

Vi er en havregrynsspisende familie. Sådan helt ind til benet. Jeg er vokset op med en far, som stadig ikke kan starte dagen med andet en den helt klassiske Solgryn (og nej, andre varianter er ikke det samme for ham). Selv når vi spiser rundstykker i weekenderne eller skal til brunch, så skal han lige have sin portion havregryn forud for alt andet! Jeg har altid spist havregryn og er stor fan:-) Det er mine børn heldigvis også, for ud over at det er en sukkerfri morgenmad, så er det da noget af det nemmeste at lave til morgenmad… Eller endda aftensmad i mangel på andet, og endda altid til stor begejstring for ungerne! Derfor har havregryn også været den ene konstante spise, som vi alle steder på vores rejse har fundet frem til. Og det har været sjovt at opleve, hvordan det bare slet ikke er en del af det lokale madudvalg i nogle lande…

I lande som Australien, New Zealand, USA og Canada har det ikke været særlig svært at finde, og det har kostet nogenlunde det samme som hjemme i Danmark (dog kan man INGEN steder få økologisk havregryn så billigt som i Danmark). I lande som Indonesien har det til gengæld været en noget større udfordring at finde de vigtige gryn – og vi har måttet bide det i os, at det kostede en bondegård. På Bali fandt vi det i særlige ‘turist’-supermarkeder, og vi måtte give ca. 45kr for et kilo. Helt vanvittigt ja, men fordi rejsen har været vores hverdag og ikke bare en to ugers ferie, så har vi prøvet at skaffe havregrynene overalt. Det var det samme i Japan, hvor alt generelt var dyrt, og de havde kun helt små pakker med 300gr… Dem skal man have en del af, når man er fire personer til morgenmad. Men vi har nydt at have mulighed for vores faste og nemme morgenmad, og så ved vi bare, at børnene får noget godt at starte dagen på. Frisk mælk er forresten heller ikke normen alle steder… På det punkt er vi vist lidt sære i Danmark!

I de mere eksotiske lande har vi så til gengæld haft mulighed for at ‘krydre’ vores ærkedanske morgenmad med alverdens lækre frugter, som bestemt ikke er tilgængelige på samme måde i Danmark. På Bali fik vi lilla dragefrugt på havregrynen hver morgen, på Hawaii havde vi et mangotræ i baghaven og kunne spise de mest fantastisk mangoer, jeg nogensinde har smagt, hver eneste morgen. Og her i Costa Rica, hvor vi befinder os lige nu, kan man købe 2 eller 3 papayaer for bare 10kr, og det er bare super lækkert på morgenmaden. Vi har selvfølgelig stadig rosiner og bananer, det er de klassiske ‘pynt’, men det er fedt at kunne supplere med andre ting hen af vejen.

Til trods for, at havregryn ikke er almindelig spise overalt, så har vi endnu ikke stødt på et sted, hvor vi ikke kan skaffe dem. Her på Costa Rica var det nemt, da de også her har den amerikanske kæde Wallmart, som har de fleste ting fra USA. Så vi fortsætter med havregrynene, når det er muligt og så elsker vi vores eksotiske topping-varianter til at gøre de danske gryn lidt sjovere!

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar