Onsdagsdessert og fredagsslik

Hjemme i Danmark havde vi nogle rimelig faste rammer – ligesom de fleste børnefamilier har det… Sengetider, morgenrutiner, aftensmad og (næsten) ikke noget slik og kage i hverdagene. Vi har altid været temmelig strikse med særligt sengetiderne. Sune har været god til at holde fast, når jeg en gang imellem havde lyst til at strække den lidt ekstra (for min egen skyld som regel), og han har faktisk altid haft ret i, at de faste tider bare virker bedre – også selvom det er juleaften eller fødselsdag. Vi har til gengæld aldrig været så strikse i forhold til sukker, men vi har dog holdt fast i, at det ikke var noget, som børnene fik ret meget af derhjemme. Så de har altid fået lov, når vi var ude, og så har vi haft fredagsslik, og lidt ekstra hygge i weekenderne, når vi bare var hjemme. Jeg vil mene, at vi har været afslappede med det, men på en fornuftig måde. Og ja, der er så ufatteligt mange holdninger til sukkerpolitik, og vi ligger helt sikkert i den ende af skalaen, som hedder ‘alt med måde’!

Fredagsslik startede sådan rigtigt, da Vida startede i børnehaven. Min veninde havde det bedste tip til at styre det – når man er 3 år, får man 3 stykker slik. Det er helt simpelt. Så det har altid været reglen hos os, og Vida har altid accepteret det og været fuldt tilfreds. Hugo er selvfølgelig som barn nummer to startet noget tidligere, og han har lidt sværere ved at acceptere, at han må få 2 stykker, mens Vida må få 5. Så nogle gange får han lidt mere, eller de får begge en slikkepind i stedet for x antal stykker slik. Lige meget hvad, så er det ikke vildt meget slik, de får, og de er stadig fuldt tilfredse. Så tak til min veninde Sarah for det bedste fredagsslik-tip!

På rejsen har det der med særligt søde sager – is, kage, desserter – været noget sværere at styre, og vi var ret dårlige til at begrænse os i starten. De første måneder rejste vi meget rundt, spiste ude, og det føltes mere som ferie, og derfor var vi også mere tilbøjelige til at spise mere sødt. Det gør egentlig heller ikke noget, men da vi nu ikke bare er på ferie, men rejser hele tiden, så kom vi på et tidspunkt frem til, at det var en god idé at forsøge at sætte nogle rammer. Så foruden den kendte tradition med fredagsslik, indførte vi onsdagsdessert. Hvorfor det lige blev onsdag, det var vist tilfældigt, men det betyder, at vi om onsdagen hver må vælge en kage eller anden dessert, eller få dessert, hvis vi spiser ude. Derudover får vi selvfølgelig en gang imellem en is eller andet på andre dage, men vi forsøger at fastholde reglen, og ungerne kender nu konceptet.

På den måde holder vi lidt styr på, hvilken dag på ugen det er, og børnene plager heller ikke så meget mere om alt muligt, for de kender rammerne. At der så en gang imellem er undtagelser eller desserten en enkelt uge bliver om mandagen, det kan de faktisk sagtens styre. Heldigvis har de stadig ikke helt opdaget, hvor meget Sune og jeg bøjer reglerne og temmelig tit spiser søde sager om aftenen, når de sover… Dobbeltmoralen længe leve:-)

Skriv et svar