Mine bedste rejsetips

Vi har nu officielt levet et rejseliv i et helt år. Vi fløj afsted mod New Zealand den 31. januar sidste år, og siden da har vi besøgt 9 lande, fløjet 11 gange og kørt jeg ved ikke hvor mange kilometer. Ikke underligt, at ungerne efterhånden er fuldstændig rutinerede og super gode til at rejse. De er blevet helt fantastiske til at tilpasse sig den situation, vi nu engang står i – om det er køer i lufthavnen, en lang køretur eller anderledes mad. Og de er stadig lige begejstrede hver eneste gang, vi kommer til et nyt sted. Vida elsker ‘nye huse’ (om det så er hotel, lejlighed eller hus), og alle burde opleve verden med de positive briller, som hun altid har på, når vi kommer nye steder hen.

Så hvad har vi lært… Vi har naturligvis gjort os en helt masse erfaringer undervejs. Nogle af dem nok selvsagte, og hvad man kunne regne med, men der er også nogle ting, som lang tids rejse har lært os. Så i anledningen af et års rejseri kommer her lidt rejsetips, som andre måske kan have glæde af, hvis I skal afsted på en længere tur.

Airbnb

Vi har brugt AirBnb rigtig meget på denne rejse, og indtil videre har vi heldigvis udelukkende haft positive oplevelser. I mange lande er det blevet kæmpe stort, og man kan finde alskens boligtyper. I de populære områder koster det som regel det samme som hoteller, til gengæld får man et helt hjem med mulighed for madlavning og ofte også flere værelser – en kæmpe fordel som børnefamilie.

Vær opmærksom på at læse anmeldelserne, da det kan give mere uddybende indtryk end selve beskrivelsen, og så kan det ofte være en fordel at booke en hel uge samme sted i stedet for nogle dage, da mange give ugerabatter. Vi har især benyttet os af at booke hele måneder, da man så får store rabatter. Men det er selvfølgelig sjældent, at man vil være samme sted en måned – det passer kun ind for os, fordi vi har rejst så længe.

Forskelligt udstyr

Der er naturligvis alverdens udstyr, som gøre det nemmere at rejse. Jeg er slet, slet ikke ekspert på den front, men her er nogle af de ting, vi har været glade for at have med alle steder:

  • Rejsehåndklæder. Vi har haft to med. De fylder næsten ingenting og de tørrer vildt hurtigt. Og så sætter sand sig ikke fast i dem. De har været uundværlige for os, da man jo ellers kun har de håndklæder, man får på hoteller eller i huse. Ofte har det været helt genialt at kunne tage disse med på stranden, da man kan ryste dem, og så er de praktisk talt rene med det samme. Vores er mærket Asivik, find dem fx. her.
  • Sandaler i gummi til børnene. Vi købte et par af disse sandaler til børnene, da vi var i Japan i maj måned, og de har ikke gået i andet siden. De er helt geniale. Da de er lukkede, kan de både bruges på stranden, i vandet for den sags skyld og til lidt længere gåture og med strømper. Ingen vabler eller andet besvær. Og de har holdt virkelig godt.
  • Rejseklapvogn, som kan foldes helt sammen. Hvis man rejser med børn under 3 år, så kan det virkelig kun anbefales at anskaffe sig en rejseklapvogn, som kan pakkes, så den passer i håndbagagen på flyveturen. Man kan naturligvis tage de fleste vogne med til gaten, men mange selskaber er begyndt at tjekke den ind. Hvis man så mellemlander, kan man ikke få den på mellemlandingen – hvilket kan være ret træls med små børn. Vi har haft en Mountain Buggy Nano og har været overordentlig glad for den. Hugo nærmer sig nu tre år og kan stadig både sidde og sove i den, hvis nødvendigt.
  • Universal strømadapter. De fleste lande har anderledes strømforsyninger, så invester i en god omformer, som kan oplade flere ting på samme tid. Vi har brug denne, og det har været genialt at kunne oplade både Ipads og telefoner via usb-stik på samme tid. Før vi fik den skulle vi hele tiden skifte imellem de forskellige ting. De fleste har bare temmelig mange apparater, som kræver strøm… Vi har i hvert fald en hel del!
Restaurantbesøg

Det er aldrig helt optimalt at gå på restaurant med to små børn. De er som regel utålmodige, sultne inden maden kommer og har svært ved at sidde stille så længe. Men når man rejser alene med ungerne, så kan man jo ikke rigtig bare lade dem blive hjemme! Så med kommer de selvfølgelig…

Vi har haft perioder i løbet af året, hvor Hugo har været decideret umulig at have med ud. Hvis man har børn i den fase (altså hvor der bliver skreget og kastet med ting), så er det eneste råd herfra, at man skal gøre det simple – takeout eller et helt low key sted, hvor der er meget højt til loftet. Handler det til gengæld mere generelt om, at børnene jo bliver utålmodige og hurtigt sultne, så har vi haft rigtig god erfaring med simpelthen at have en hel masse legetøj med. Hjemme i Danmark, inden vi rejste, havde vi aldrig ting med, når vi en gang imellem var ude med Vida (inden Hugo kom til). Nu har vi ALTID noget med. Vida har sine tegnesager med, og til Hugo har vi biler, dinosaurer eller hvad han nu lige synes er sjovt på det givne tidspunkt.

Rejseseng = ekstra seng på værelset

Hvis I har et barn under 3 år og bor på hotel – eller airbnb for den sags skyld – så kan man altid spørge til en rejseseng. De kalder det mange steder en pack’n’play, og det er bare super smart, at man på den måde lige får en ekstra seng med. Hugo kan stadig lige klemme sig ned i en, og vores børn kan bare slet IKKE finde ud af at sove sammen i en dobbeltseng (tro mig, vi har prøvet det nogle gange, og det går ALDRIG godt!). Så det har været guld værd, når vi har fået en rejseseng til ham. Hvis ikke har vi tit i stedet lavet intermistiske opredninger på gulvet, og det har Hugo det heldigvis også helt fint med!

Tag ungerne med til voksen-oplevelser
Vida på museum i San Fransisco

Der er utrolig mange børnevenlige muligheder, når man rejser. Særligt i storbyerne er der masser af steder, som er oplagte at besøge med ungerne (zoo, børnemuseer, legepladser mm.). Det er også super fedt, men vores erfaring er også, at det er okay at udfordre børnene lidt ved at besøge nogle steder, som ikke lige umiddelbart er oplagte for dem. Vi var f.eks. på Museum for moderne kunst i San Francisco. Steder som det er for det første rigtig tit gratis for børn helt op til 10-12 år, men det er også med til at vise ungerne noget andet. Hugo skulle naturligvis holdes ‘i snor’, men Vida havde faktisk en ret fantastisk oplevelse, og bagefter talte vi meget om stedet og hvad kunst nu er for en størrelse. Og det er altså ikke fordi hverken Sune eller jeg er kunstkendere! Vi var også inde at se en baseballkamp. Det var heller ikke specielt børnevenligt (det er en meeeeeget langsommelig sport), men atmosfæren, en masse popcorn og et par gåture rundt på stadion gjorde, at de også havde en vildt sjov dag.

Så min pointe er nok bare, at man ikke skal være bange for at udfordre børnene lidt og ikke kun planlægge ud fra deres præmisser. Det kan sagtens give dem sjove oplevelser alligevel:-)

Tjek visumreglerne for det enkelte land

Sørg for at tjekke, hvor længe man må blive som turist i det land, I rejser til – altså hvis det er en tur på mere en et par uger. Som dansker kan man rejse til langt de fleste lande uden nogen særlig form for visum, og man må mange steder blive 90 dage som minimum. Men der er undtagelser… I Indonesien må man f.eks. kun blive i 30 dage. Noget vi lærte på den hårde måde, da jeg ikke havde fået tjekket det ordentligt. Vi skulle nemlig være på Bali i 33 dage. Ikke lige mit stolteste øjeblik. Og det kostede os en sviptur til Singapore, så vi kunne forlænge vores visum. Heldigvis var Singapore helt fantastisk, så der kom da noget positivt ud af det… Man kan tjekke alle reglerne om visum super nemt på Udenrigsministeriet hjemmeside.

Vi har lært meget mere om at rejse – mange af lærestregerne er mere konkrete på de enkelte lande. Særligt USA er fyldt med regler om ind- og udrejse, mens det andre steder bare går super nemt. Vi har fået vores helt egne rejsevaner og ved nu nogenlunde, hvad der fungerer for os og ungerne. Så nu vil vi rejse afsted igen… Næste destination venter!

1 comment / Add your comment below

Skriv et svar